Tegenwoordig zijn er vele verschillende hoofdstellen verkrijgbaar voor je paard. Het verschil zit hem vaak in de manier waarop deze bevestigd wordt, het materiaalsoort en de kleur. Een type hoofdstel waar we het in dit artikel over gaan hebben is het stang en trens hoofdstel. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe dit hoofdstel werkt, wat de voor en nadelen zijn en waar jij deze het gemakkelijkst en goedkoopst online kopen kunt.

Over het stang en trens hoofdstel

Dit hoofdstel is lang niet voor iedere ruiter geschikt, met name voor beginners is het een absolute afrader. Voor wie is het dan wel geschikt? Voor we hier antwoord op willen geven leggen we je graag uit hoe het hoofdstel precies te werk gaat en wat er gebeurt in de mond van je paard.

Dit type hoofdstel is voorzien van een dubbele teugel en een dubbele bit. Iedere bit heeft dus zijn eigen teugel. Dit wordt ook wel de stang en de trens genoemd. De stang bestaat altijd uit een stuk, terwijl de trens enkel of dubbel gebroken is. De twee bitten bevinden zich beide in de mond van het paard waar zich geen tanden bevinden.  Ze voeren druk uit op de tong en de lagen die zeer gevoelig zijn.

Als je gaat rijden is de teugel die aan het trens is bevestigd de contactteugel. Hiermee kun je als ruiter communiceren met je paard. Je kunt bijvoorbeeld meer druk uit voeren op een kant van de teugel zodat de trens inwerkt op de mond van je paard.

Als je met een stang gaat rijden ligt dit anders doordat een stang niet gebroken is en uit een stuk bestaat leunt deze op de volledige mond. Het is daarom van belang om niet constant in contact te staan met het paard. Door de ringen die onderaan de stang zitten heeft het een effect van een hefboom.  Bij de stang worden de teugels bevestigd aan de scharen die aan de zijkant zitten.
Als we onder de kin van het paard kijken zien we dat het hoofdstel verbonden wordt door middel van een zogenaamde kinketting. Dit vormt het steunpunt voor de hefboom. Als er druk op de teugels wordt uitgevoerd zou deze druk niet direct op de mond van het paard komen, maar wordt het juist uitgevoerd door het hefboom effect.

Het omdoen van het hoofdstel

Het omdoen van dit hoofdstel is niet zo eenvoudig als bij andere modellen, hier moet dus zeker extra aandacht aan worden besteed. Als het de eerste keer is, laat dan altijd iemand mee kijken of het controleren zodat je er zeker van bent dat je het goed doet.  De bitten mogen niet te ver aan voorkant van de mond liggen, doe je dit wel dan wordt er druk op de tanden gegeven. Als het bitje te veel aan de achterzijde ligt, kan het paard deze vastpakken tussen de kiezen wat ook niet de bedoeling is.

Het hoofdstel van de trens sluit aan bij de mondhoeken van het paard, je zult zien dat er hierdoor een huidplooi zichtbaar is. Zie je dit niet, dan ligt de stang teveel naar voren.

De kinketting wordt onder de kin van het paard bevestigd. Deze ketting mag absoluut niet te strak zitten zorg er voor dat je enkele centimeters vrije ruimte hier tussen hebt. Maar het mag ook weer niet te los zitten natuurlijk, de ruimte van een vinger is perfect.

Het maken van de overstap

Wie gewend is om met een normaal hoofdstel te rijden zou ooit een keer de overstap kunnen maken. Het is wel van belang dat zowel de ruiter als het paard klaar is om deze overstap te maken. Met het rijden van dit type hoofdstel ben je niet verplicht bij vele wedstrijden, maar voor hogere proven zoals de M en de S proven is het wel verplicht.

Als de communicatie tussen ruiter en paard nog niet goed is zou het door dit hoofdstel niet worden verbeterd zoals sommige ruiters denken. Het is van belang dat de communicatie al goed is zodat je paard de druk die je geeft beter kan begrijpen.

Twijfel je of dit type hoofdstel wel geschikt voor je is? Overleg het met coaches of je rijbegeleider. Denk hier niet te luchtig over het is namelijk een grote stap die je maakt.