Blauwalg in het aquarium

Zo ziet blauwalg in het aquarium eruit.

Eerder beschreven we al hoe je baardalg bestrijden kunt, in dit artikel gaan we in op een ander type. Dit artikel zou namelijk gaan over blauwalg aquarium bestrijden. Blauw alg  is meer een verzameling bacteriën dan dat het een vorm van een primitieve plant is. In tegenstelling tot sommige andere alg soorten hebben deze helemaal geen cellen. Als je niet op tijd ingrijpt met het bestrijden van de blauwe algen dan duurt het niet lang voordat je planten en ornamenten overgroeit zijn.

Het blauwalg aquarium oorzaak en oplossing

We zullen eerst even de oorzaken behandelen voordat we door gaan naar de oplossing. Want het is handig om het probleem te begrijpen voordat je het gaat bestrijden.

Oorzaken blauwe alg:

  • Relatief te weinig nitraat in het aquariumwater
  • Een piek in het ammonium level, dit kan veroorzaakt worden door het omwoelen van het substraat in het aquarium.
  • Rottende producten in het water bijvoorbeeld planten en voedsel resten.
  • Een slechte watercirculatie
  • Verhoogde ph waardes

Oplossing tegen blauwalg

  • Een chemische oplossing: Voeg producten als Blue Exit of Easy life toe, binnen een korte tijd ben jij van de algen af.
  • Zijn de ph waardes hoger dan 7.5? Zorg er dan voor dat deze lager wordt de blauwalg kunnen slecht tegen zuur water.
  • Haal rottende planten en voedselresten uit het aquaria. Tip: vergeet niet de wortelen van de planten te controleren, deze zijn soms ondergronds aan het rotten waardoor je het niet meteen ziet.
  • Zuig blauwalg weg met bijvoorbeeld de bodemreiniger, dit is geen definitieve oplossing want vaak komen ze daarna snel weer terug. Maar deze oplossing zorgt in ieder geval voor een tijdelijke vermindering van blauwalg.

De radicale aanpak

Mochten bovenstaande oplossingen niet werken dan heb je te maken met een hardnekkig algen probleem. Gelukkig hebben wij ook hiervoor de oplossing klaar staan!

Stap 1: Probeer zoveel mogelijk blauwalg uit het aquarium te halen. Wrijf met je vingers langs de bladeren en vergeet niet de bodem te controleren.
Stap 2: Het verversen van het water, ververs iets meer dan de helft van het water.
Stap 3: Het toevoegen van nitraat, dit is overal wel te koop.
Stap 4: Mocht je in het bezit zijn van een luchtsteen zet deze dan aan.
Stap 5: Het afdekken van het aquarium met een grote vuilniszak. Zet de lampen uit zodat het aquaria volledig licht vrij is. Je co2 systeem zet je uit en vervolgens wacht je drie dagen. Hierna moet je het aantal licht uren weer opnieuw opbouwen.
Na afloop kun je je filter schoonmaken en je aquaria is weer schoon.