Een nieuw hoofdstel nodig voor je paard? Het is uiteraard één van de belangrijkste onderdelen tussen ruiter en paard, het zorgt namelijk tussen de verbinding. Een hoofdstel uitkiezen is soms lastiger dan wordt gedacht, omdat wel goed gekeken moet worden welk hoofdstel nodig is. Dit verschilt namelijk bij verschillende disciplines in de paardensport. Om een voorbeeld te noemen, zo wordt bij hoge dressuur vaak een stang- en trenshoofdstel gebruikt. Dit stel biedt namelijk twee bitten, een stang en een trens aan wat er voor zorgt dat de ruiter fijnere hulpen door kan geven aan het paard. Wij zullen als eerste de verschillende hoofdstellen uitlichten.

[table id=10 /]

Verschillende soorten hoofdstellen

Engels hoofdstel

Engels hoofdstel voorbeeldDit is veruit het meest gebruikte hoofdstel. Bij dit hoofdstel heb je verschillende soorten neusriemen, maar het vaak wordt het hoofdstel gebruikt in combinatie met een gecombineerde neusriem. Hier zit de neusriem boven de neus vast met een extra sperriem, welke voor het bit langs gaat. Dit geeft de werking dat het paard zijn mond niet open kan doen. Hier zit wel een nadeel bij, de neusriem kan tegen de wangen van het paard tegen de kiezen wordt getrokken. Wel heb je hoofdstellen met een hoge neusriem, wat meestal wordt gebruikt met een stang en trens rijdt. Dit geeft het paard meer bewegingsruimte met zijn mond. Ten slotte heb je nog een hoofdstel met een lage neusriem, hierbij loopt de neusriem net als bij de spierriem voor het bit langs. Hier moet je ervoor zorgen dat de bitringen vrij liggen en de neusriem niet te stevig aangetrokken kan worden. Het beste is dit te doen is om te kijken of hier twee vingers tussen kunnen en ervoor te zorgen dat de neusriem op het neusbotje ligt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het bit stabieler in de mond ligt.

Stang en trens hoofdstel

Waar we deze net als voorbeeld hebben genomen, zullen we hier nog even toelichten. Bij dit hoofdstel heb je alleen te maken als je klasse Z dressuur of hoger rijdt. Hier rijd je namelijk met twee bitten tegelijk, zowel een stang en een trens. Niet bij alle paarden past dit, omdat in sommige gevallen ze een kleine mond hebben en hier dus geen twee bitten in passen. Let hier altijd even op. Dit hoofdstel wordt altijd met een hoge neusriem gecombineerd.

Mexicaans hoofdstel

In tegenstelling tot andere hoofdstellen, heeft dit hoofdstel een speciale neusriem. Deze bestaat uit twee dunne riempjes, welke boven op de neus samenkomen. Het voordeel hiervan is dat het niet de ademhaling belemmert van het paard en het wel een goede werking heeft als het paard zijn mond probeert te openen. De meeste springers kiezen voor dit hoofdstel.

Westernhoofdstel

Bij dit hoofdstel, rijd je zonder neusriem. Wat voor veel mensen wel raar klinkt. Dit biedt het paard meer bewegingsruimte en geeft het paard ook geen belemmering van het hoofdstel. Wanneer je voor het eerst dit hoofdstel wilt gebruiken, zorg dan dat je het paard langzaam laat wennen hieraan. Dit moet je langzaam opbouwen wanneer je paard gewend is met een hoofdstel met neusriem te rijden.

Endurance hoofdstel

Dit is een combi hoofdstel. Dit hoofdstel is perfect voor lange afstand rijden en regelmatig is een pauze neemt, omdat je bij dit hoofdstel in een klik er een halster van maakt en van je teugels een halstertouw. Dit zorgt ervoor dat je ook eenvoudig je paard even kunt laten grazen of vast kunt zetten als je een pauze wilt tijdens het rijden. Daarom heet het hoofdstel ook ‘endurance’ wat de Engelse vertaling hiervoor is.

Bitloos hoofdstel

Bitloze hoofdstellen zijn ook vrij populair, hierbij rijd je je paard zonder bit zoals de naam al doet zeggen en hinder je daarbij het paard ook niet in de mond. Dit betekent wel dat je meer op je zit moet gaan rijden en zeker van moet zijn dat je paard goed luistert.

Wat is het beste hoofdstel?

Een veel gestelde vraag, voornamelijk door beginners is, is welke hoofdstel het beste is. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit in elke situatie anders is. De ene persoon geeft de voorkeur aan het ene hoofdstel, waarbij de andere weer kiest voor een ander hoofdstel. Belangrijk is om natuurlijk ook te kijken wat het beste werkt in combinatie met jouw paard. Kijk hier dus goed na als je een hoofdstel kopen gaat.

Onderhoud hoofdstel

onderhoud van het hoofdstelOnderhouden van je paardrijspullen is erg belangrijk. Om je hoofdstel zo goed mogelijk te onderhouden is het aanbevolen om wekelijks met zadelzeep schoon te maken en vervolgens soepel en sterk te houden door het in te vetten meer ‘leervet’. Wil je het echt goed schoonmaken, dan is het meest verstandig om de onderdelen uit elkaar te halen en zonder teugels en bit in een bak met olie te leggen. Laat het hierna een nachtje intrekken om daarna goed droog te wrijven met een doek om het zo goed mogelijk te houden. Een bit kun je het beste schoonmaken na het rijden, spoel het grondig af tot het vuil en speeksel er af is.

Tabel voor maten

Door middel van onderstaand tabel heb je een indicatie waarmee je kunt inschatten welke maat hoofdstel het beste aansluit voor het paard. Dit is een indicatie, het kan dus afwijken. Houd ook altijd rekening mee met het type paard en de bouw van het paard, dit heeft namelijk invloed hierop.

Hoofdstel paard maten