Een keuze van sommige ruiters is om te rijden met een bitloos hoofdstel. Er zijn verschillende soorten hoofdstellen die je kunt aanschaffen die geen gebruik maken van een bit. Deze zijn verschillend in werking en materiaalsoort, hierdoor is het belangrijk om te weten welke het beste in jouw situatie past.
De ene hoofdstel past wel bij een paard en de andere niet, ook moet het aansluiten bij de wensen van de ruiter. Dit heeft voornamelijk te maken met de communicatie tussen ruiter en paard. Wat bij de ene kan werken, kan bij de ander totaal niet het gewenste effect opleveren.
Verschillende soorten
In principe zijn er vijf verschillende soorten van de bitlozen hoofdstellen. Dit is het zijdelingssysteem, het merotisch systeem, kruislingssysteem, onderlangssysteem, mechanisch systeem en de halsring. We zullen de verschillende systemen nader toelichten.
Zijdelingssysteem hoofdstel
Bij het zijdelingssysteem wordt er druk uitgevoerd op de neus van het paard. Aan de linker kant en de rechterkant van de neus bevind zicht een teugel waarmee de ruiter druk uit kan voeren. Als er links gevraagd wordt zou het paard een druk voelen op de rechterkant van de neus en weet het paard welke kant hij op moet. Dit type hoofdstel kan gebruikt worden voor iedere discipline.
Merotisch systeem
Dit hoofdstel komt oorspronkelijk uit Duitsland en voert ook druk uit op de neus. De hoofdstellen zijn van kwalitatief materiaal, ze zijn namelijk van leer gemaakt. Hierdoor is het wel belangrijk dat er voldoende aandacht aan het onderhoud van het hoofdstel wordt gegeven.
Kruislings systeem
Het kruislings systeem is een erg geliefd systeem doordat de druk die gegeven wordt verdeeld wordt over het hele hoofd van je paard. Als je druk zet met de rechterkant van je teugel voelt het paard aan de linkerkant de druk op de wang te voelen. Als je het paard wilt laten stilstaan zou het paard de druk over het gehele hoofd voelen.
Het onderlangs systeem
Bij het onderlangs systeem gaan de teugels zoal de naam al doet vermoeden onder langs het paard heen. Het halster zit vrij los op het paard waardoor het paard het niet tot nauwelijks voelt. Pas als er druk gegeven wordt zou het paard het duidelijk voelen met een druk op de neus en achter de oren. Dit hoofdstel is niet geschikt voor dressuur of om te mennen. Het is voornamelijk geschikt voor het rustig wandelen met het paard.
Mechanisch systeem
Door middel van een hefboom werking wordt er druk op de neus uitgevoerd met het mechanisch systeem.Bij dit type hoofdstel is het erg belangrijk dat hij perfect vast gemaakt wordt. Als hij verkeerd ligt kan er door de hefboomwerking een te grote druk ontstaan.
De halsring
De halsring is geen hoofdstel, maar wel een goed alternatief op een hoofdstel daarom willen we hem toch even benoemen in dit artikel. De halsring is een stevige ring of hoepel die je om de hals van je paard heen doet. Door middel van deze hals kun je het paard aanwijzingen geven.
Tot slot
De keuze voor een hoofdstel blijft een persoonlijke keuze. Door een goed hoofdstel te kopen die aansluit bij de wensen van jou en je paard kun je de band en de communicatie verbeteren. Hierdoor zul jij je paard nog beter leren kennen. Welk type hoofdstel is jouw favoriet? Laat het ons weten door middel van een reactie!