Paardrijden is zeker geen sport zonder gevaren. Het ziet er allemaal vrij veilig uit als je het van een afstandje bekijkt, rustig op een paard zitten en rondrijden door de natuur. In de werkelijkheid gebeuren er net als in alle andere sporten regelmatig ongelukjes. Een cap bied bescherming aan je lichaam, maar voor de  rest van je lichaam is het ook belangrijk om beschermd te zijn. Een bodyprotector biedt hier de perfecte oplossing voor, iedere ruiter zou in het bezit moeten zijn van zo’n protector.

body protector paardrijdenWat is een bodyprotector?

Een bodyprotector ziet er uit als een kogelwerend vest of een strakke bodywarmer. Het is een veiligheidsvest dat je wervelkolom, ribben en je organen beschermt bij een val. Het is dus geschikt om pijnlijke blessures te voorkomen.  Een blessure aan je organen, ribben of wervelkolom kan enorme gevolgen hebben en is zeker realistisch bij een flinke val van je paard. Wees dus verstandig en doe er alles aan om dit te voorkomen.

 

Verschillende soorten bodyprotectors

Er zijn verschillende soorten bodyprotectors te koop, we hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

  • Goedkope protectors: Deze beschermen alleen de wervelkolom, het is daarom beter om voor een duurder type te kiezen.
  • Bodyprotectors met schoudervulling: Door de schoudervulling wordt de kans op een sleutelbeenbreuk vermindert. Bij eventing ruiters zien we vaak het gebruik van dit type protector.
  •  Airbag protectors: Er zijn ook protectors die van zachtmateriaal gemaakt zijn en niet strak om het lichaam zitten. Bij een val van het paard wordt de protector volledig opgeblazen binnen een halve seconde. Dit type protector biedt bescherming vanaf je nek tot aan je stuitje. De protector wordt door middel van een snoer aan je zadel vast gemaakt. Bij een val wordt het snoer losgetrokken waardoor het zichzelf opblaast. Het opblazen gebeurt door middel van een CO2 patroon, deze moet je na een val weer vervangen.

Gebruikerstips

Veel mensen weten niet dat een bodyprotector zelfs verplicht is tijdens de crosscountry KNHS wedstrijden. Bij andere wedstrijden wordt het sterk geadviseerd. Ook op veel manages wordt het verplicht gesteld voor kinderen die springlessen volgen.

  • Lees de handleiding: Bij iedere protector wordt een handleiding geleverd, om zeker te weten dat je goed beschermt bent is het aan te raden om deze handleiding door te nemen.
  • Zorg er altijd voor dat hij perfect past, het is absoluut maatwerk. Je kunt niet samen doen met iemand anders om kosten te besparen. Als er een beetje speling is ben je al een stuk minder beveiligd tegen een val.
  • Draag de body protector onder je kleding, op deze manier zit hij met de juiste maat om je lichaam heen. Door kleding te dragen kan het zijn dat hij eigenlijk te groot is.

Online bestellen

Je kunt een body protector online kopen, het is wel belangrijk dat je voor de juiste maat kiest. Gelukkig kun je bij de meeste webwinkels gratis retourneren. Pas de protector thuis, als hij niet goed aansluit stuur hem dan gerust terug: