Guppy’s zijn waarschijnlijk wel de meest bekende aquarium vissen die er zijn. Het leuke aan deze visjes is dat het voor zowel de ervaren als de beginnende aquarium houder erg leuk is om guppy’s in de bak te hebben. Guppy’s kunnen prima met andere aquarium dieren en vissoorten in een bak, dit is ook de reden waarom ze zo populair zijn. Ze leveren minimaal problemen op. In dit artikel lees je de algemene kennis over het guppy aquarium.
Over een guppy aquarium
Oorspronkelijk komen guppy’s uit Zuid-Amerika, maar zijn inmiddels overal te vinden. Wat veel buitenstaanders denken is dat er met een guppy een baby visje wordt bedoelt die later nog opgroeit tot een grote vis. Binnen de aquarium wereld is dit niet zo, guppy’s voor in de aquarium zullen altijd klein blijven waardoor ze zeer geschikt zijn voor in de bak.
Mannetjes zijn vaak te herkennen aan de prachtige kleuren, vooral de staarten en vinnen zien er mooi gekleurd uit. Opmerkelijk bij guppy’s is dat vrouwtjes vaak groter zijn dan de mannetjes. Ze zijn gemiddeld 3 tot 6 centimeter groot. De levensverwachting van een gup is slechts een half jaar tot twee jaar, ze worden dus niet heel oud.
Er zijn ook allerlei verschillende soorten verkrijgbaar. De verschillen zit zich met name in de kleur, de staart grootte, de algemene lengte, kleurvormen en staartvormen. Op deze manier kun jij een gevarieerde bak krijgen met enkel en alleen guppy’s.
Van nature leeft deze vissoort in groepen, dit zul je ook direct terug zien in de aquaria. Zowel in zoet als in brak water (een combinatie van zoet en zout water) kunnen de gups leven. Voornamelijk leven ze in de bovenste waterlaag, maar ze zijn in staat om op iedere laag te leven.
Opzetten guppy aquarium
Veel mensen denken dat het hebben van een guppy aquarium net zo eenvoudig is als het hebben van een vissenkom waar enkel en alleen goudvissen in bevinden. Dit is zeker niet waar, er komt namelijk veel meer bij kijken. We zullen het even voor je toelichten.
Een ander vooroordeel dat we uit de wereld willen helpen is dat guppy’s in een klein aquarium leven. Een klein aquarium is kleiner dan 50 cm, een geschikte bak voor de guppy’s is minimaal 60 centimeter lang. Zo hebben de visjes voldoende plek om te kunnen zwemmen en te leven.
Ook is het belangrijk om meer vrouwtjes dan mannetjes in de bak te hebben. De mannetjes blijven de vrouwtjes namelijk opjagen zodat ze kunnen paren. Als je genoeg vrouwtjes hebt is de keuze reuze voor de gups waardoor er minder gejaagd wordt. Als vuistregel wordt hiervoor genomen een mannetje op twee tot vijf vrouwtjes.
Ook de temperatuur van het water is belangrijk voor de diertjes. Er wordt aangeraden om een temperatuur van 23 tot 25 graden aan te houden. De ph waarde van het water moet tussen de 7 en 8 zijn, dit kun je opmeten met een PH-waarde meter.
Om een goed leven in de bak voor de beestjes te houden zijn er een aantal accessoires van belang. Een luchtpomp, een lamp en een waterfilter zijn een must voor in de bak. Ook is het belangrijk om voldoende waterplanten te plaatsen zodat de visjes zich daar kunnen schuilhouden.
[table id=6 /]
Verzorging en onderhoud
Net als bij iedere aquaria komt er ook bij een aquarium met guppy’s verzorging en onderhoud kijken. Of je er nou van houdt of niet, het zal toch moeten gebeuren. Bij de verzorging en onderhoud moet er rekening gehouden worden met de volgende punten:
- Bekijk dagelijks of de vissen gezond zijn, ziektes kunnen zich snel uitbreiden het is dus van levensbelang om ziektes op tijd te ontdekken. Dit kun je herkennen aan afwijkend gedrag.
- Verwijder overgebleven voedsel zodat het niet gaat rotten.
- Verwijder wekelijks planten resten die mogelijk zijn los gekomen.
- Ververs regelmatig het water van de bak.
- Test het water op de juiste waardes
- Het mechanische gedeelte van het filter moet ook regelmatig worden schoon gemaakt.
Het is belangrijk dat je de spullen die je voor het schoonmaken gebruikt alleen voor het aquarium gebruikt. Gebruik dus niet dezelfde doek om de tafel af te drogen. Na het schoonmaken is het ook belangrijk om de handen weer te wassen.