Als ruiter heb je een rijzadel nodig om op je paard te kunnen rijden. Het is van belang om de juiste rijzadel te kopen zodat jij met alle comfort kunt rijden wat aansluit bij jouw discipline. Iedere discipline heeft namelijk een ander zadelsoort nodig. Ook moet er rekening gehouden worden met de vorm van zowel het paard als de ruiter, de frequentie waarop er gereden wordt. In dit artikel behandelen we daarom een aantal verschillende paardenzadels.

Shetland zadel

Shetland zadelHet shetland zadel die is geschikt voor kinderen die begonnen zijn met het rijden van een shetland pony. Doordat er zowel vooraan als achteraan handvaten zijn bevestigd blijft het kind goed op zijn of haar plaats zitten tijdens het rijden. De shetland zadel is ideaal voor beginners door de brede zitting en zit ook nog eens erg comfortabel. Doordat er een handvat op zit geeft het vaak een vertrouwd gevoel aan de kinderen die voor het eerst paardrijden, ze kunnen zich hier stevig aan vasthouden als dit nodig is.

Veelzijdigheidszadel

veelzijdigheidszadelHet veelzijdigdheidszadel is zoals de naam al doet vermoeden geschikt voor verschillende en uiteenlopende doeleinden. Een groot voordeel aan dit zadel is dat het je een goede houding op vlak terrein geeft. Of je sprongen gaat doen of gaat wandelen met je paard, het zadel zit absoluut comfortabel. Wel moet hierbij gezegd worden dat als je je echt op een bepaalde discipline wilt richten, je een zadel nodig hebt die gespecialiseerd is in die discipline.

Het springzadel

SpringzadelVoor wie sprongen wilt maken met zijn of haar paard moet kiezen voor het springzadel. De zweetbladen liggen meer naar voren, hierdoor kunnen de stijgbeugels korter worden afgesteld. Hierdoor zullen de knieën eerder voorbij het zadelblad komen. Op deze manier is het mogelijk voor de ruiter om de beweging van de sprong te volgen. Op de voor en achterzijde van het zadel zijn extra wrongen bevestigd zodat je extra stevig zit als je grote sprongen maakt. In principe is de zit vlak zodat er een goede bewegingsvrijheid mogelijk is.

Endurancezadel

endurance zadelHet endurancezadel is een buitenzadel die voor maximale comfort staat voor zowel het paard als de ruiter. Het endurencezadel wordt namelijk gebruikt voor lange afstandsritten, het is daarom belangrijk dat zowel de ruiter als het paard het comfortabel hebben. Het zadel is herkenbaar aan de brede zitting, het zadel is ook gevuld waardoor het gewicht van degene die op het paard zit goed verdeelt wordt. Ook is dit zadel vaak voorzien van speciale ringen waar je dingen aan kunt bevestigen, denk hierbij aan je tas.

Dressuurzadel

dressuurzadelBij het dressuur rijden is het belangrijk een geschikt zadel te hebben, de dressuurzadel is het aangewezen zadel voor jou. De benen van de ruiter moeten bijna verticaal kunnen hangen. Hierop is het zadel aangepast, dit is terug te zien aan de lange en rechte zweetbladen. Hierdoor kan de ruiter zich zo lang mogelijk maken. Met dit zadel is er ook nog eens een betere verbinding tussen de ruiter en het paard. Je zit vrij diep in het zadel doordat deze hol is, maar dit zorgt voor een comfortabele en vooral stabiele zit.

Zadelmateriaalsoorten

materiaalsoortenZadels worden in verschillende materiaalsoorten geleverd, maar wat zijn de voor en nadelen per materiaalsoort? Wij hebben het voor jou uitgezocht.  In principe heb je de keuze tussen een lederen zadel en een synthetische zadel.

Als het leer van een goede kwaliteit is, dan is dit het beste materiaal. Een lederenpaardenzadel heeft een aantal voordelen:

  • Comfortabel (het zit erg lekker)
  • Looks (het ziet er erg mooi uit)
  • Duurzaamheid (het gaat erg lang mee)

Als je een goed leren zadel hebt gekocht en je onderhoudt deze goed dan kan deze wel een heel leven lang mee gaan. Als we naar de  prijsklasse van de zadels kijken zien we dat een lederen zadel wel stukken duurder is dan de synthetische, maar als je plant om deze voor jaren lang te gebruiken is het de investering zeker waard.  Wel moet er rekening mee gehouden worden dat deze regelmatig onderhouden moet worden om soepel en mooi te houden.

Een andere mogelijkheid zijn de synthetische zadels. Ook deze hebben een aantal voordelen:

  • Lichter materiaal (makkelijk voor kinderen en vrouwen om te bevestigen)
  • Gemakkelijker in onderhoud (slechts een doekje nodig om te onderhouden)

Wel moet hierbij gezegd worden dat dit materiaalsoort niet een heel leven zou mee gaan, ze verslijten veel sneller. Als je voor een synthetisch model kiest dan heb je een goede prijs betaald voor een lekker zittend zadel.

Maar welk zadel heb jij nu nodig? Dat hangt af van persoonlijke voorkeur, budget en frequentie van gebruik. Iemand die af en toe paard rijdt zou prima voor een synthetisch zadel kunnen gaan. Iemand die veel rijdt en zichzelf dit nog lang ziet doen kan beter direct voor de lederen variant gaan.

Zadel accessoires

Met alleen een zadel ben je er nog niet, er zijn nog al wat accessoires die je nodig zult hebben tijdens het paardrijden. Met de volgende accessoires is je zadel pas echt compleet.

Staartriem

Het zadel kan naar voren glijden, een staartriem weet dit te voorkomen. Het is namelijk een stuk tuig dat onder de staart van het paard doorgaat. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor pony’s die een platte schoft hebben. De riem kun je vrij eenvoudig vast maken aan de speciale ring die zich aan de achterkant van het zadel bevind.

Een schoftpad

Als de voorbom van het zadel te plat is kan een schoftpad van pas komen. Deze beschermt de schoft van het paard. De schoftpad kan voor het zadel gelegd worden,hierdoor komt je zadel op een verhoging te liggen. De drukpunten tussen het zadel en de schoft zullen hierdoor vermeden worden.

Jachthalssnoer en martingalen

Dit zorgt er voor dat er vermeden wordt dat het zadel naar achteren glijdt. Als je een dun en fijn paard hebt bestaat dit risico namelijk. Een jachthalssnoer is onderverdeel uit twee verschillende riemen. Een gaat rondom de hals van het paard en wordt aan de schoft bevestigd, de tweede riem wordt verbonden met de singel en loopt direct onder de eerste riem door.

Daarnaast hebben we nog de zogenaamde martingaal, dit is een hulpteugel die uit stof, leer of elastiek bestaat. Deze bevestig je aan de singel en aan beide kanten van de teugels. Als deze te hoog worden geplaatst wordt de bewegingsvrijheid van je paard gehinderd. Als het te laag wordt geplaatst wordt de schouderbeweging weer verhindert. Het is dus van belang om de martingaal op de juiste hoogte te bevestigen.

Zadelovertrek van schapenwol

Een schapenwolle zadelovertrek kan gebruikt worden voor lange ritten. Je kunt je wel voorstellen dat je zadel veel lekkerder zit als hier een overtrek van schapenwol overheen zit. Dit kan irritaties en wrijvingen vermijden waardoor je prettig een lange wandeling kunt maken.

Singels

Ook belangrijk bij het bevestigen van het zadel op het paard zijn de singels. Let op de volgende punten bij het kiezen van een singel:

  • Aansluiten op de omtrek van het paard
  • Gemakkelijk aan te spannen
  • Voorkomen dat het zadel kan kantelen
  • Het paard moet niet gekwetst worden
  • Een goede kwaliteit

Singels zijn in verschillende maten beschikbaar, het uitkiezen van een goede singel begint dus bij de juiste maat.

Stijgbeugelriemen

De stijgbeugelriemen zijn ook van het belang voor de ruiter. Deze worden aan het zadel bevestigd waaraan weer de stijgbeugels komen. Het moet sterk genoeg zijn om het gehele gewicht van de ruiter te dragen, zelfs onder grote druk. Hierdoor is het erg belangrijk dat je ze regelmatig controleert op eventuele slijtage. Stijgeleugelriemen kunnen los gekocht worden, maar ook in totaalpakketten in combinatie met een zadel. De riemen worden geleverd in verschillende materiaalsoorten. Kalfsleder, buffelleder en polypropyleen zijn de meest voorkomende materiaalsoorten.

 

Stijgbeugels

De stijgbeugels worden bevestigd aan de stijgbeugel riemen die we net benoemde, hierin plaatst de ruiter zijn of haar voeten. Vaak is op het vlakke deel van de beugel een rubberen zool waardoor er extra grip is voor het opstappen en tijdens het rijden. Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten. Dat is de standaard vorm of de zogenaamde samengestelde beugel. Als je een betere plaatsing van je voeten wilt hebben kun je beter voor de samengestelde beugel kiezen. De tip van je voet wordt naar binnen gericht, dit zorgt er voordat je je hielen makkelijker naar beneden kunt drukken.

Zadeldek

Voor het zadel geplaatst kan worden heb je een zadeldek nodig. Dit heeft twee verschillende functies. Het heeft een beschermende functie, het beschermt de rug van je paard namelijk en het gaat het zweten tegen. In sommige gevallen wordt een zadeldek gecombineerd met het gebruik van een schokdemper.

Er zijn drie verschillende maatsoorten, deze zijn voor de shetland, de pony en het paard. Daarnaast zijn er ook nog vier verschillende modellen verkrijgbaar.

  • Het veelzijdige zadeldek
  • Zadeldek voor lange wandelingen
  • Zadeldek voor dressuur
  • Zadeldek voor buitenritten

Schokdempers

Schokdempers kunnen ingezet worden om de rug van je paard te beschermen, het neemt namelijk de druk van het zadel weg. Voornamelijk worden de schokdempers preventief ingezet bij jonge paarden of paarden die een blessure hebben. De schokdemper plaats je tussen het zadeldek en het zadel zelf.

Paardenzadels en accessoires kopen

Zowel de paardenzadels als de accessoires kun je online gemakkelijk kopen. Je kunt er voor kiezen om alles los te kopen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om complete sets te kopen. Hierdoor hoef je niet zelf alles bij elkaar te zoeken. Wij raden aan om te kopen bij de volgende webwinkels: