Als je je in de wereld van aquaria bent gaan verdiepen ben je er vast al achter gekomen dat algeneters een must zijn in het aquarium. Algeneters zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een vissoort die algen eet. Echter zit hier nogal een groot verschil in. Je hebt namelijk algen eters die af en toe een algje op eten, maar je hebt ook soorten die de hele dag actief de algen uit je aquarium verwijderen. Maar wat eet zo’n algeneter als er geen algen meer over zijn in het water? We geven je alle informatie die je moet weten in dit artikel!
Algemene informatie over de algeneter
Een algeneter is sowieso een toevoeging aan je aquaria. Maar als je denkt dat het het algen probleem oplost in je bak dan is het een teleurstelling. Een zogenaamde algenexplosie komt namelijk doordat je aquarium uit balans is. Algeneters zorgen er voor dat ze worden opgeruimd, maar de oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt.
Ook is het wel belangrijk om te weten dat ze redelijk groot kunnen worden en sommige soorten in scholen horen te zwemmen. Als ze volgroeid zijn kan het problemen opleveren in sommige aquaria. Hier moet je van te voren rekening mee houden.
Top drie algen eters
In iedere dierenspeciaazaak zijn er wel algen eters te koop. Wij hebben speciaal voor jou een top 3 samengesteld waarbij is gekeken naar de nuttigheid en de schoonheid van de beesten. Want je wilt niet alleen een algen vrij aquarium, maar ook een met mooie vissen.
Naald meerval
Wat wij leuk vinden aan de naald meerval is dat het een bijzondere vorm heeft. De vorm is namelijk die van een naald, daar komt ook meteen de naam vandaan. De vis is een lange dunne algeneter, deze houdt van grotere bladeren en planten zodat hij zich hier achter schuil kan houden.
Het is een soort algeneter dat niet direct bekend staat om de grote aantallen algen die hij opeet. De puntalgen wordt alleen aan geknabbeld door deze vis. Er moet dus wel genoeg ander voedsel voor deze vis in het aquarium te vinden zijn. De vissen zijn over het algemeen niet schuw dus je kunt ze vaak door de bak heen zien zwemmen.
Naald meerval cijfers en feiten
Lengte: 15-25cm
PH waarde: 6,5-7,0
Temperatuur: 24-26 graden
Algensoort: Puntalg
Karakter: Een vredelievend karakter (ook onderling)
Siamese algeneter
Een echte algen-eet-machine is de siamese algeneter, deze is namelijk geschikt om meerdere algen te verwijderen. Denk hierbij aan de baardalg, de puntalag en de draadalg. Daarnaast zorgt deze vis er ook nog eens voor dat het aquarium schoon blijft van voedsel restanten. Het overgebleven voedsel van de vissen en garnalen eet hij namelijk ook nog eens.
De Siamese algeneters zijn echte groepsvissen als ze jong zijn. Het is daarom verstandig om ze per vijf stuks te kopen, pas op latere leeftijd gaan ze de groep verlaten en kunnen ze zelfs agressief worden tegen elkaar.
De vissen zullen lekker actief zijn in de bak, je kunt ze iedere keer voorbij zien scharrelen opzoek naar eten.
Siamese algen eter cijfers en feiten
Lengte: 15-25cm
PH waarde: 6,5-7,0
Temperatuur: 25-27 graden
Algensoort: Puntalg,draadalg en baardalg
Karakter: Een vredelievend karakter tot dat ze volwassen zijn dan kunnen ze onderling agressief worden.
Antenne meerval
De antenne meerval is een algeneter die ook wel bekend staat onder de naam borstelneus. Het is een enorm mooi vissoort, de mannetjes krijgen een soort van gewei op hun kop bedoelt om de vrouwtjes te versieren. Als je een aquarium met scherpe aquarium stenen hebt is deze vis niet geschikt. Het beste voor deze vis is een zachte bodem zoals zand.
Baardalg en puntalg worden door deze vissen verwijderd, maar ook voedselresten worden net als bij de Siamese algen eter opgegeten. De vissen zijn wel vrij schuw, je zult ze dus niet heel actief in de aquarium zien want s’ nachts komen ze eigenlijk pas tot leven. Goede schuilplekken zoals ornamenten of hout zijn daarom van belang voor deze beestjes.
Antenne meerval cijfers en feiten
Lengte: 12-20cm
PH waarde: 6,5-7,0
Temperatuur: 24-26 graden
Algensoort: Puntalg & baardalg
Karakter: Schuw en een vredelievend karakter, onderling kunnen ze wat lastig zijn.
Laatste aandachtspunten
Doordat de beesten wel tot 20 cm groot kunnen worden heb je zeker niet genoeg aan een klein aquarium. Aquaria tot 200 liter zijn zeker geen uitzondering voor deze beesten. Als je aquarium aan deze eis voldoet is het verstandig om een aantal van deze vissen er in te plaatsen. Als je algen in je aquarium hebt hoef je niet teveel bij te voeren, dit kan er voor zorgen dat de algen toe nemen en de vissen minder eetlust krijgen.
Heb jij nog vragen over algen in je aquarium of over de algeneters? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen!